Beijing, Shanghai en Jiangsu zijn de drie populairste provincies om te studeren. De meest gewilde opleidingen zijn business administration, mechanical engineering, economie, ICT, technologie, onderwijs, rechten en talen. Leerlingen geven via een keuzeformulier aan op welke universiteiten zij het liefst worden geplaatst en welke opleidingen ze daar zouden willen volgen. Hoe hoger je score, hoe meer kans je hebt om toegelaten te worden. De universiteit bepaalt uiteindelijk of je wordt geplaatst en welke studie je daadwerkelijk gaat doen. En zo kan het dus zijn dat je opeens Nederlands moet gaan studeren, een taal van een land waar je nog nooit van had gehoord!
Er zijn wel privé-instellingen die vrijstelling geven van deelname aan het gaokao en iedere student toelaat die het collegegeld kan betalen. Ook hebben sommige middelbare scholen een partnerschap met een universiteit. De leerlingen van deze middelbare scholen hebben een grotere kans om toegelaten te worden aan de universiteit waar de school aan is verbonden. En de echte topleerlingen, een selecte groep studenten met buitengewone studieprestaties, kunnen worden vrijgesteld van het toelatingsexamen door een speciale aanbeveling van de school bij de universiteit van hun keuze.
Het Chinese studentenleven verschilt nogal met het studentenleven in Nederland. Vaak wonen Chinese studenten op de campus van de universiteit en delen zij een kamer met nog zeven andere studenten. De campus is enorm groot maar voelt aan als een kleine gemeenschap. Het heeft allerlei eigen voorzieningen, zoals bibliotheken, sportvelden, supermarkten, restaurants en een park. Ook kan het zo zijn dat de docenten op de campus wonen.